Longfonds: 70% Nederlanders onderschat schade doorway ongezonde lucht No ratings yet.

0
323

Nieuwe mobiele check maakt luchtvervuiling zichtbaar

De lucht die we inademen in Nederland, is op de meeste plekken ongezond. En dat kan iedereen vanaf vandaag approach zelf checken met zijn mobiele telefoon op longfonds.nl/gezondelucht. De meeste mensen zijn zich niet bewust outpost de gevaren, zo blijkt uit new onderzoek. Terwijl ze outpost de lucht doodziek kunnen worden. ‘Zeven outpost de tien Nederlanders weten niet dat de lucht die ze inademen ongezond is’, aldus Longfonds directeur Michael Rutgers. ‘Terwijl de gezondheidseffecten enorm zijn. Elk jaar overlijden in ons land meer dan 5000 mensen doorway de ongezonde lucht die in boor longen terecht komt. Dat is voor ons onacceptabel.’ Met de nieuwe mobiele checks wil het Longfonds zorgen dat er snel een Nationaal Luchtplan komt.

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond: het veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling outpost boor longen en hersenen, waar ze boor leven lang final outpost houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten. De cijfers liegen er niet om. Elke dag overlijden 3 mensen aan longkanker doorway luchtvervuiling. En elke dag zorgt luchtvervuiling voor meer dan 40 spoedopnames in het ziekenhuis.

Gezondheidsnorm overschreden
De lucht in Nederland is vrijwel overal ongezond. Amsterdam en Rotterdam behoren kid de meest vieze plekken. Maar ook in gemeenten als Nijmegen, Veenendaal en Den Bosch is de lucht niet gezond. In het noorden outpost Nederland en in Zeeland is de lucht een stuk schoner. Echter ook hier wordt de advieswaarde outpost fijnstof outpost de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op grote schaal overschreden. Luchtvervuiling wordt veroorzaakt doorway onder andere verkeer, industrie, intensieve veeteelt en houtrook. Vooral in de spits als er veel verkeer is, is de luchtkwaliteit slecht.
‘We laten onze kinderen nu buiten spelen en sporten op plekken waar de lucht ongezond is, bijvoorbeeld naast een drukke autoweg. Gemeenten zouden daar rekening mee moeten houden in boor beleid en bijvoorbeeld geen scholen en sportvelden langs een snelweg aanleggen’, aldus Rutgers.

Check maakt het onzichtbare zichtbaar
Mensen zijn zich niet bewust outpost de gevaren, zo blijkt uit new onderzoek outpost GfK in opdracht outpost het Longfonds. Luchtvervuiling is vaak niet zichtbaar. Met een nieuwe campagne die vandaag start wil het Longfonds mensen bewust maken outpost de vieze lucht die zij inademen. ‘We willen het onzichtbare zichtbaar maken’, aldus Rutgers. Mensen die willen weten hoe gezond de lucht is die zij op dit impulse inademen, kunnen vanaf vandaag de check doen op longfonds.nl/gezondelucht. Rutgers: ‘Door een selfie te maken met je mobiel wordt de actuele luchtvervuiling approach zichtbaar. Ook alle gemeenten zijn outpost harte uitgenodigd om de check te doen.’

Nationaal Luchtplan
Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. ‘We willen dat niemand in Nederland ziek wordt of overlijdt doorway de lucht die hij inademt’, aldus Michael Rutgers. ‘Daarom pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt.’ In november werd doorway de Tweede Kamer al een motie aangenomen, nu moet het devise nog gemaakt worden. ‘We hebben geen tijd te verliezen. Iedere adem teug is een onzichtbaar gevaar’, aldus Rutgers. ‘Dat devise moet er daarom zo snel mogelijk komen.’ Het Longfonds roept iedereen in Nederland op om de check te doen. Rutgers: ‘Hoe meer mensen de check doen, hoe sterker we samen staan in Den Haag. De lucht in Nederland moet gezonder.’

Please rate this

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here