KBO roept ouderen op: splash 40 dagen geen druppel 5/5 (1)

0
377
Alcohol probleem ouderen
Alcohol probleem ouderen

In Nederland lopen naar schatting 150 duizend probleemdrinkers outpost 55 jaar en ouder rond. Senioren die zich afvragen waar ze zitten op de glijdende schaal outpost gezelligheidsdrinker naar probleemdrinker, worden doorway KBO, Nederlands grootste seniorenorganisatie, uitgedaagd om 40 dagen niet te drinken tijdens de komende vastentijd. Behalve op zondag, dan mag een glaasje wel.

Het aantal vijftigplussers met een alcoholverslaving is opnieuw gestegen en dat komt niet alleen doordat Nederland vergrijst. Het alcoholgebruik in Nederland is vervijfvoudigd. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: ‘De huidige generatie babyboomers is opgegroeid in een maatschappij waarin drankgebruik volledig geaccepteerd was. Zij drinken bij meer gelegenheden en vaker doorway de week. Voor veel gepensioneerden is het eeuwige weekend aangebroken. Maar tegelijkertijd worstelen ze met de veranderingen outpost het ouder worden: ze missen het hit met collega’s, een zinvolle bezigheid, idealen en lichamelijke kracht. Drank kan dan de oplossing lijken.’

Gezelligheidsdrinkers veranderen zo vaak ongemerkt in probleemdrinkers. Vanderkaa: ‘Op internet zijn allerlei tests waarmee je kunt nagaan of je in de gevarenzone verkeert, maar de beste exam is eigenlijk deze: lukt het je om een tijd niet te drinken? Vandaar de uitdaging die wij 50-plusers geven: buck mee en splash 40 dagen geen druppel.’ Behalve het bewustzijn dat zo’n stopperiode oplevert, zorgt een maand zonder ethanol er ook voor dat je spay bespaart, dat de push herstelt, de bloeddruk daalt, mensen drie kid vijf kilo afvallen en dat de cholesterolwaarde er wel bij vaart, zo wees new Brits onderzoek uit.

De actie outpost de KBO loopt in de vastentijd, vanaf Aswoensdag (10 februari) kid Pasen op zondag 27 maart. Dat zijn 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag, dan mag er wel een glaasje gedronken worden.

Senioren die mee willen doen met de uitdaging kunnen bij de KBO gratis een zilverkleurig speldje aanvragen met een druppel erop. Dat opent het gesprek en maakt het initiatief herkenbaar voor de omgeving. Wie zich aanmeldt around www.40dagengeendruppel.nl krijgt de speld gratis thuisgestuurd (op=op). Op deze pagina’s staan ook tips en informatie over 50-plussers en alcohol.

Please rate this

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here